fotograf.UHLAN.se Flickr Instagram YouTube E-post

NYHET
BILDSTÖLD PÅ INSTAGRAM EFTER P3 GULD
2016-01-23

Jag hade ackreditering till P3 Guld 2016 i Scandinavium, och fotograferade på röda mattan, under galan och på vinnarscenen samt på den efterföljande galafesten.

Jag framkallade en bild på Zara Larsson vid hemkomsten (se nedan), och lade ut den "omärkt" på min Instagram.

Zara Larsson

Måndag morgon ser jag i Zaras Instagramflöde att hon lagt upp min bild, utan cred, och hon har redan då fått tiotusentals "likes" på bilden. Givetvis kul att hon valt just min bild från galan att lägga upp i sitt flöde, men upprörande att hon inte angivit mig som fotograf. Jag skickar ett meddelande till henne via Instagram och ber henne att ta bort bilden, men får inget svar. Jag lägger samtidigt upp en tråd på Fotosidan forum och ber om råd. Många kommentarer är starkt kritiska till bildstölden och tycker att jag ska ha både cred och betalt för bilden. Tråden är i skrivande stund sex sidor lång och innehåller 86 inlägg.

Någon dag senare skickar jag ett mail till skivbolaget, och ber dem att agera i frågan. Efter ett par dagar får jag svar, där de ber så hemskt mycket om ursäkt, och meddelar att de pratat med Zara och att hon ska lägga till en cred till mig. Zara har enligt skivbolaget fått bilden från en fanpage, som inte heller haft någon källa till fotografen.
Senare samma dag skriver Zara på min Instagram att hon inte visste att det var min bild, och ber om ursäkt för vad som inträffat. Hon lägger dessutom till en "Photo by..." till mig.
Jag lokaliserar den fanpage som lagt upp min bild och ber dem att ta bort min bild, vilket de omgående gör.

Hoppas jag får ha mina bilder i fred framöver! Jag kommer definitivt att märka mina bilder hädanefter.
Bilden i Zaras flöde har över 68000 "likes" i skrivande stund...


Redaktör : Uppdaterad: 2016-01-23